Spolknutí cizích těles psem nebo kočkou

Psi a kočky jsou velmi zvídaví tvorové a spoustu věcí, která se lesknou nebo kutálí, chtějí ochutnat. Často ale pozřou věci, které do jejich žaludku zkrátka nepatří. V těch lepších případech cizí předmět dokáže vyjít sám, v těch horších případech může dojít k zaklínění cizího předmětu v trávicím traktu a začíná tak boj o zvířecí život.

Pozor na výběr hraček!

Psi milují hračky a zvláště ty plyšové, někteří si s nimi ale hrát neumí a snaží se je rozcupovat na co největší počet kousíčků a právě to je pro psa hrozbou, protože spolknutí látky nebo vycpávky může psa velmi potrápit. To samé platí u dalších hraček - míčků, uzlů a podobně. Pokud máte doma takového kousavce, doporučujeme se těmto hračkám vyhnout nebo psa zkusit kousání a cupování hraček odnaučit. Kočky zase milují různá klubíčka a provázky, kde také hrozí nebezpečí spolknutí.

Druhů předmětů, které pes nebo kočka může spolknout je nespočet a kromě výše uvedených hraček, to mohou být kusy dřeva, které navíc mohou poranit tlamu nebo se zaklínit o zuby, dále pak různé druhy kamenů, pecky z různých druhů ovoce, igelitové sáčky nebo střepy.

Samozřejmě pokud kočka nebo pes spolkne malý kousíček čehosi, při troše štěstí se nemusí nic stát. Ne vždy si ale jejich trávicí trakt s těmito předměty poradí a poté nezbyde nic jiného než vyhledat pomoc veterináře.

Příznaky malé a ne hned!

Pokud pes nebo kočka spolkne cizí předmět nemusí to dát na sobě hned znát, až po nějaké době může dojít ke zvracení a to začne nabírat na intenzitě. Veterinář pak v rámci diagnostiky zjistí, že se v dutině břišní nachází cizí předmět. Poté dochází k endoskopickému vyšetření nebo v tom horším případě musí dojít k zákroku, tedy otevření dutiny břišní klasickou cestou.

Čas hraje svou roli

Čím dříve zjistíme nebo máme podezření na spolknutí cizího předmětu a dostavíme se s mazlíčkem k veterináři, tím lépe. V případech, kdy je diagnóza stanovena včas, nemusí být zákrok tak dramatický, avšak záleží na spoustu dalších aspektech - na velikosti a tvaru předmětu nebo na typu materiálu. Například spolknutí nitky nebo provázku může být velmi nebezpečné v případech, kdy se nitka nebo provázek zasekne ve střevě. V tomto případě mazlíček hraje o život.

Malý předmět = spousta peněz

Náklady na diagnostiku, různá vyšetření nebo zákroky potřebné k tomu, aby veterinář našeho chlupáče zachránil a cizí předmět vyndal, se mohou vyšplhat až k desetitisícům korun, což je pro každého majitele jistě zásah do rozpočtu.