Poranění tlapky u psa

Každá procházka se psem znamená pro tlapky jisté riziko poranění, protože na střepy, rezavý hřebík, ostrý kámen či jiný ostrý předmět můžeme narazit zkrátka na každém rohu. Poranit se pes může i při hrátkách na zahradě, aportování nebo při hraní s jiným chlupatým kamarádem. Polštářky na tlapce tedy trpí nejvíce a natržený, rozříznutý či sedřený polštářek na tlapce není nic neobvyklého. Víte, kdy je nutné vyhledat veterináře a kdy postačí ránu ošetřit doma? Rádi Vám poradíme :-)

Polštářky na tlapce odolné ale citlivé!

Polštářek na tlapce psa je sice tkáň, která je poměrně odolná, ale pokud dojde k poranění, tak se ve většině případů polštářek zaceluje a hojí poměrně dlouho dobu. Doba hojení se vždy odvíjí od závažnosti, hloubky a rozsahu poranění.

Malé poranění ošetříte i doma!

Pokud se pes poraní o cizí předmět a je poranění malého rozsahu, může se to projevit jen kulháním, čímž Vám dá pes najevo, že má něco s tlapou. Doporučujeme tedy ihned zkontrolovat všechny tlapky, a pokud pes z nějakého polštářku slabě krvácí, je dobré místo zkontrolovat. Kontroluje se to, zda se v ráně nenachází cizí předmět, dále je vhodné ránu vydezinfikovat a případně převázat obinadlem, které nebudete příliš utahovat. Ránu je vhodné kontrolovat, zda nehnisá a hojí se. Doporučujeme rovněž vyvarovat se dlouhým procházkám či zvýšené fyzické aktivitě.

Samozřejmě pokud se Vám i malá rána na tlapce nezdá, je lepší ihned vyhledat veterinární pomoct.

Hnisavé a velké rány přenechte veterináři!

V případě, kdy rána hojně krvácí, je poranění velkého rozsahu, rána je hluboká a je v ní umístěn předmět, doporučujeme nechat tlapku ošetřit veterinářem. Ten ránu odborně vyšetří, vyčistí, případně vyndá cizí předmět a nasadí léčbu antibiotiky, aby rána nezačala hnisat a předešlo se tak zánětu.

Veterináře vyhledejte i v případě, kdy jste ránu ošetřili doma, ale tlapka začne otékat, objeví se v ní hnis nebo začne krvácet.

Psí botičky? Klidně!

Psí botičky už v dnešní době nejsou nic neobvyklého, zvláště u těch psů, kteří se již za svůj život setkali s poraněním tlapky. Při rozsáhlém poranění můžeme psovi pomocí botičky zajistit to, aby se rána rychleji zhojila a díky botičce tak zůstala ochráněna před dalším znečištěním zavlečením špíny a bakterií do rány.

Osiny jsou také jedno velké téma, které je s tlapkami spojené. Zde je článek přímo o osinách a co s nimi.