Na co dalšího si dát s pejsky pozor v létě

Vzhledem k tomu, že letních nebezpečí, které Vás a Vašeho čtyřnohého miláčka můžou v létě potkat je opravdu mnoho, rozhodli jsme se pokračovat a i tento článek věnovat této problematice. Přinášíme Vám dalších 5 nebezpečí, které na Vás v létě číhají.

Klíšťata

Velký problém přicházející s létem a strašák vlastně nás všech. Klíšťatům se v přírodě nebo u vody jen těžko vyhnout, jsou totiž opravdu všude. Jako prevenci můžete psovi pořídit antiparazitní obojek nebo na kůži aplikovat antiparazitní roztok. Po každé procházce doporučujeme rovněž psa důkladně prohlédnout a pro vytahování klíšťat pořídit speciální pinzetu nebo kleštičky k tomu určené.

Klíšťata jsou nebezpečná, protože jsou přenašeči řady nemocí včetně lymské boreliózy, jejíž příznaky jen těžce přisoudit právě borelióze. Pokud měl však Váš pes klíště a začne být unavený nebo se u něj projeví horečka, vyhledejte raději veterináře.

Grilování

Grilování k létu neodmyslitelně patří a jen málokdo si alespoň jednou během léta nepochutná na grilovaném masíčku nebo špekáčku. Pokud Vám během grilování bude po zahradě pobíhat pes, určitě jeho čenichu vůně grilovaného masa neunikne a bude se snažit vyloudit alespoň kousíček. Tady ale pozor, naložené maso v koření není pro naše domácí mazlíčky vůbec vhodným pokrmem a ani pamlskem. Pochutiny určené na gril obsahují spoustu soli a koření a mohou Vašemu chlupáčovi způsobit žaludeční obtíže. Doporučujeme rovněž poučit návštěvy o tom, aby se o pochutiny se psem nedělily.

Horké chodníky

Velkou hrozbou při vysokých teplotách je také rozpálený asfalt. Rozpálené chodníky se mohou totiž zahřát na velmi vysokou teplotu a ublížit psím tlapkám. Doporučujeme tedy psa v úmorných vedrech venčit převážně ráno a k večeru. Přes den je vhodné jít psa vyvenčit jen pro vykonání nutné potřeby, vyhnout se rozpáleným chodníkům a zdržovat ve stínu.

Hadi

Setkání s hadem v létě není nic neobvyklého a setkat se s nimi nejčastěji můžete na vyhřátých místech a ve vysoké trávě. Mnozí z nich mohou být neškodní, ale jsou hadi, jejichž uštknutí může být velmi nebezpečné. Pokud by na uštknutí došlo, vyhledejte ihned veterinární pomoc.

Bazény a plavání

Psi, co se týče plavání, lze rozdělit na dva tábory. Ti, kteří milují vodu a při setkání bazénu nebo rybníka hned skáčou do vody a ti, kteří zůstanou raději na břehu. Psa není nikdy vhodné do vody nutit nebo ho tam dokonce násilím vhodit. Nemilovníka vody pouze ochlaďte. Zatímco milovníka vody vždy po koupání opláchněte čistou vodou, aby se omyl chlór, bakterie a podobně.