Jak nenaletět při koupi mazlíčků

Doba, kdy nás pandemie koronaviru doslova uvěznila doma, přiměla spoustu lidí pořídit si čtyřnohého kamaráda. Již po nějaké době, kdy byla zavřená fitness centra, divadla, kina a podobně, mnoho útulků hlásilo enormní zájem o psy a na inzerovaná štěňata se doslova stála fronta. Ten, kdo si nevybral psa v útulku nebo měl zájem o jisté plemeno, zabrousil na internetové inzeráty. Pandemie koronaviru tak dala velkou příležitost jak novým tak i “zkušeným” překupníkům se psy nebo množitelům.

Jak poznat překupníka/množitele?

Pokud kupujete psa přes inzerát poprvé, nemusíte vůbec poznat, že se jedná o osobu, která psy překupuje nebo množí a jediné, co tyto osoby zajímá, je výdělek. V současné době existuje opravdu velké množství překupníků a množitelů, kteří se různě maskují a lžou. Používají v každém inzerátu jiné jméno nebo přezdívku a sim karty s různými telefonními čísly mění po každém prodeji.

Jak nenaletěl?

V prvé řadě je dobré koupi nového čtyřnohého přírůstku neuspěchat. Poté je nutné si prodávajícího velmi dobře prověřit - například zkusit vyhledat další inzeráty pomocí uvedeného kontaktu u inzerátu. Pokud v inzerátu není uvedeno jméno prodávajícího, je to první vykřičník, který by Vás měl varovat. Ani zdrobněliny v inzerátu nejsou to pravé ořechové a skuteční chovatelé je v inzerátech většinou nepoužívají. Fotky jsou dalším velkým pomocníkem při odhalení podvodníků, ti mají totiž ve zvyku štěňátka fotit samostatně bez sourozenců či rodičů a používají různé košíčky či pelíšky. Dále před samotnou koupí doporučujeme dohodnout si s prodávajícím návštěvu. Pokud bude chovatel souhlasit s nezávaznou návštěvou tam, kde štěňata chová, mělo by to být v pořádku. Překupníci s tímto nikdy souhlasit nebudou a budou na prodej tlačit, aby proběhl co nejrychleji. V žádném případě tedy nedoporučujeme scházet na benzínkách, parkovištích či v obchodních domech. Nejvhodnější je nechat si chovatele doporučit.

Pozor na doklady!

Pokud se rozhodnete pro koupi štěněte, musíte dostat Evidenční list vrhu štěňat psa, ve kterém je uvedenu číslo evidenčního listu vrhu štěňat psa, identifikační údaje chovatele, název chovatelské stanice, dále informace o očkování a odčervení či jiné důležité informace o zdravotním stavu štěněte. Samozřejmě i tento list je možné padělat, a proto si ještě před koupí můžete nechat štěňátko prohlédnout u veterináře za doprovodu chovatele. Správný chovatel se nemá čeho obávat a určitě s návštěvou veterináře nebude mít problém.

Chovatelské stanice

Databáze Českomoravské kynologické unie nyní čítá přes 44 000 chovatelských stanic. Určitě doporučujeme si vybrat registrovaného chovatele. To je zárukou hladkého procesu a v případě, je-li chovatel registrovaný i u nás, předá Vám mazlíčka rovnou pojištěného na dobu 3 měsíců zdarma, a to bez závazku prodloužení.