Děti a psi aneb jak vytvořit bezproblémové soužití

Čekáte v dohledné době nového člena rodiny nebo už děti máte a přemýšlíte, že pořídíte čtyřnohého parťáka? Ať už tak či tak, poradíme Vám, jak na seznámení a bezproblémové soužití dětí se psem!

Pes a miminko

Jednou z nejobávanějších seznámení bývá právě seznámení miminka se psem. Nastávající rodiče už před narozením miminka polemizují o tom, jak dalšího člena rodiny čtyřnohý chlupáč přijme a zda nebude žárlit. V tomto případě si musíme dát pozor na to, aby Váš pes najednou neměl pocit, že se ocitl na druhé koleji.

Pes vycítí i to, že je jeho panička v jiném stavu, proto změny chování psa můžete zpozorovat už v těhotenství - pes Vás může více hlídat a být více přátelský nebo se naopak jeho chování může změnit k horšímu. Nicméně doporučujeme se psovi i nadále věnovat, projevovat mu lásku jako doposud a skloubit procházky s kočárkem například s oblíbeným házením tenisáku.

Děti a novým přírůstkem je pes

Pokud jste již zasloužilými rodiči a plánuje pořídit domácího mazlíčka, určitě je vhodné vybírat mezi plemeny, které jsou vhodné k dětem. V případě že uvažujete o adopci psa z útulku, chovatelé v útulcích vědí, který pes je k dětem vhodný a můžete ho před adopcí vzít na procházku.

Při prvním seznámení rozhodně netlačte zbytečně na pilu, vysvětlete dětem, ať nového parťáka zbytečně nepronásledují, pes se potřebuje rozkoukat v novém prostředí.

Ideální je ze začátku dodržet následující pravidla:

1) Dejte psovi i dětem prostor - pes i dítě se potřebují rozkoukat a navzájem se “oťukat”
2) Pokud pes nebude chtít hladit, vyhovte mu
3) Dítě by nemělo psa brát jako hračku - rozhodně je nutné dítěti vysvětlit, že pes není plyšová hračka, tudíž žádné tahání či ubližování!
4) Společně strávený čas dětí a psa mějte pod dohledem
5) Nechte psa odpočívat kdykoliv chce

Nezapomeňte na to, že každý pes a je jedno, zda je velký nebo malý, dokáže kousnout, pokud se mu něco dlouhodobě nelíbí!

Jak jste seznamovali vy psa se s svými dětmi? Podělte se s námi o zajímavé příběhy! Budeme rádi, když napíšete na info@petexpert.cz