Vánoční cukroví pro psy

Dívat se a odolat těm hladovým a žadonícím psím pohledům je pro nás mnohokrát těžké, nejvíce však v době vánočních svátků, kdy my sami mlsáme jedno cukroví za druhým a našim čtyřnohým kamarádům nabídnout nemůžeme. Přesto se vám však stalo, že váš hafan něco ukořistil? Za to se na něj nemůžete zlobit, je to zkrátka člen rodiny, který si také nějaký ten “cukřík” zaslouží. Zkuste mu letos upéct pár várek cukroví přímo pro něj.

Proč psi nesmí lidské cukroví?
Naše cukroví obsahuje velké množství čokolády, cukru, kakaa, ořechů či rozinek. Nic z toho ale psímu zažívacímu traktu nedělá dobře a i výjimečným podáním nevhodné stravy jim tak můžeme způsobit velké zdravotní potíže, zažívací problémy nebo nadváhu, která postupem času může vést k onemocnění srdce či cukrovce. Upéct cukroví pro hafany není nijak složité a navíc vás také vyjde mnohem levněji, než kupovat odměny, které jsou často drahé a plné chemických látek a cukru! Vánoční pamlsky přímo pro chlupáče můžete připravit třeba podle receptů, který jsme pro vás vybrali. Pečení vám zabere trochu času, ale koneckonců budete mít jistotu, že pejsek nebude dostávat cukroví plné barviv, konzervantů, soli nebo cukru.


Na jaké potraviny pozor?
Čokoláda
Je čokoláda pro psy jedovatá? Ano! Vždy záleží na druhu čokolády, velikosti psa a na zkonzumovaném množství čokolády. Například kvalitní hořká čokoláda je pro psy velmi nebezpečná, působí na psy jako jed. Obsahuje totiž látky theobromin a theofilin, který psí trávicí systém nedokáže zpracovat. V případě, že váš pes sní větší množství čokolády, na nic nečekejte a obraťte se na veterináře. Může totiž nastat prudká otrava a často i smrt zvířete. Pro představu - pouhých 25 g čokolády může psa o hmotnosti 20 kg otrávit.
První příznaky otravy čokoládou se začínají projevovat za 6 až 12 hodin. Nejprve se objevuje výrazná hyperaktivita a neklid, dále se otrava projevuje zvracením, průjmem, zvýšeným tepem, krevním tlakem i teplotou, potíži s dýcháním, žízní, nadměrným močením, modráním sliznic, poruchami hybnosti a křeči. Mnohdy to vše může skončit kómatem s úplným selháním srdeční a dechová činnosti.

Kynuté těsto
Zatímco my při pečení můžeme ujídat těsto ještě syrové, pro psa to může mít až fatální následky. Kynuté syrové těsto může psovi zcela střevo zacpat. Nikdy také nedávejte chlupáčům pečivo, které je ještě teplé. Kynuté těsto obsahuje mouku a droždí a při pozření těsta dochází v žaludku ke kvašení a uvolňování plynu, který nafukuje žaludek a poté i střeva. Tento stav má za následek život ohrožující stav pejska.

Rozinky a hroznové víno
Rozinky či hroznové víno mohou způsobit selhání ledvin s fatálními následky už po pozření pouhých 4 až 5 bobulí hroznového vína. První příznaky otravy nastoupí za několik málo hodin. Nejčastěji se otrava projevuje zvracením, průjmem, bolestí břicha, někdy také žíznivostí. Do 24 hodin se obvykle zastaví produkce moči, což je projev postižení ledvin. V případě, že váš pes sežere jakékoliv množství rozinek či hroznového vína, na nic nečekejte a okamžitě kontaktujte vašeho veterináře.

Na ořechy pozor!
Největším nepřítelem mezi ořechy jsou pro psy jednoznačně makadamové ořechy, které dokážou po pozření malého množství způsobit i otravu. Ani vlašské ořechy, pekany a pistácie nejsou pro psa vhodné. Obsahují toxiny, které mohou u psa vyvolat záchvaty, neurologické obtíže, či ohrožení jater. U mandlí zase dejte pozor na velké množství tuku.

Dbejte na to, aby se váš čtyřnohý parťák vyhnul těmto dobrotám a nechal si na ně zkrátka zajít chuť. Tyto dobroty raději nahraďte s láskou upečeným cukrovím speciálně pro vaše mazlíčky. Je zapotřebí si uvědomit, že vánoční období je spojeno se zvýšenou mírou stresu a nebezpečí nejen pro nás, ale také pro naše mazlíčky. Přesto že jste obezřetní, neznamená to, že se váš pejsek nemůže ocitnout v situaci, kdy nebude potřebovat veterinární pomoc. Právě pro tyto situace je tu pojištění PetExpert, které zajistí vašemu čtyřnohému parťákovi tu nejlepší možnou péči a vám ušetří peníze a starosti.

Recepty

Piškotové suchary

Budete potřebovat:
500g psích piškotů
2 mrkve
200ml vody
1 vejce

Postup: Piškoty rozdrťte na jemný prášek, následně přidejte nastrouhanou mrkev najemno, vodu a vejce. Vše promíchejte a těsto poté vyválejte. Z těsta vykrájejte pomocí vykrajovátek vámi požadované tvary. Pečte na 180 ºC přibližně 20 minut.

Pamlsky s mrkví

Budete potřebovat:
100g mrkve
120g celozrnné mouky
2 vejce
2 lžíce rostlinného oleje

Postup: Nejprve nastrouhejte mrkve a rozkrájejte najemno. Poté smíchejte dohromady s vejcem olejem a moukou. Po zapracování těsto vyválejte přibližně na půlcentimetrovou placku a vykrájejte požadované tvary. Pečte na plechu s pečícím papírem na 180 °C přibližně 20 minut.

Krásné vánoční svátky a chlupáčům přejeme dobrou chuť!