Průjem u psa

V předchozím článku jsme se věnovali tématu zácpa u psa, v tomto článku bychom Vás rádi seznámili s opačným problémem - s průjmem, který je u psů také velice častý a skoro každý pes se s ním za život potká.

V jakých případech se jedná u průjem?

Hovořit o tom, že má pes průjem, můžeme tehdy, kdy pes vyprazdňuje řídkou někdy až zcela tekutou stolici a to vícekrát než 3x za den. Pes má časté či neustále nutkání se vyprazdňovat a stejně jako u zácpy může šoupat zadkem po zemi. Mezi další příznaky toho, že Váš pes trpí průjmem patří i to, že mu neustále škrundá v břiše. Mazlíček není ve své kůži, polehává a je více unavený.

Příčiny průjmu

Stejně jako u zácpy může být původcem průjmu mnoho faktorů. Mezi hlavní původce ale patří:

• Náhlá změna jídelníčku - např. z granulí na masové konzervy
• “Lidská pochoutka” od stolu
• Alergie na nějakou složku v krmivu
• Pozření různých předmětů - hračky, kameny, klacíky, tráva
• Virový či bakteriální původce
• Reakce na léky, které pes zrovna používá
• Stres - např. změna prostředí, ve kterém žije

Včasná léčba je na místě!

Čím dříve se průjem u psa podchytí, tím samozřejmě lépe. Pokud tedy vypozorujete u psa časté vyprazdňování řídké nebo tekuté stolice, je v prvé řadě nutné do těla psa dostat dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci.

Začít s léčbou můžete doma

Po dobu léčby je nutné dodržovat to, aby pes nedostával žádné pamlsky. Vhodné je například psovi uvařit rýži a kuřecí prso. Dále je vhodné do stravy zakomponovat například trochu uvařené mrkve či měkké ovesné vločky, které obsahují spoustu vlákniny. Dietní strava a dostatečný příjem tekutin by měl psovi od průjmu ulevit. Pokud má však pes i další problémy - například neustále škrundání břicha, nechce jíst, pít nebo se průjem nezlepší či úplně neodezní do 3 dnů od zahájení dietní stravy, vyhledejte veterinárního lékaře. Ten provede vyšetření a následně naordinuje nejvhodnější léčbu.