Pohodlí pro kočky v zimě

Zimní období je pro řadu z nás plné zimních radovánek a sportu. Pro naše čtyřnohé kamarády však nastává období plné nebezpečí, kdy musíme péči o naše chlupáče přizpůsobit především tomu, aby zimní období zvládli v klidu a ve zdraví.

Péče o kočky v zimě
Rozlišnou péči musíme zvolit pro kočky, které si užívají teplo domova a zároveň musíme jinak přistupovat i ke kočkám, které tráví většinu času venku. Kočky zvyklé žít doma, koťata a starší kočky by přes zimu měly zůstat v teplém prostředí. Důležité je i dbát na to, aby na kočku z okna netáhlo, protože stárnoucí imunitní systém, či příliš tenká srst neposkytne kočce ochranu před chladem a zimní vysedávání na okně tak může kočce způsobit zánět dýchacích či močových cest.
V případě, že se vaše kočka domácí chodí občas vyvětrat ven, nenechávejte jí v zimě příliš dlouho. Po návratu domů jí nezapomeňte otřít tlapky od posypové soli. Zabráníte tak popraskaným polštářkům na tlapkách či spolknutí soli při čištění.

Péče o venkovní kočky
Primární pro venkovní kočky je zajištění, aby měli kde spát. Připravte jim na chráněné místo polystyrenové boudičky, nejlépe vystlané senem. Vhodné je umístit jejich domečky do známých míst v okolí, tím tak kočce usnadníte přežití zimy. Při velkých mrazech by měli mít vždy otevřenou cestu do tepla. Nejjednodušším řešením jsou kočičí dvířka.

Dostatek energicky bohaté potravy
Začátkem podzimu začne nejedna venkovní kočka žrát více a více. Pomalu se tak připravuje na zimní období, které klade vysoké nároky na metabolismus. Kočkám i znatelně houstne srst, právě z důvodu lepší ochrany proti nepříznivému počasí.Kvalitní strava s důrazem na zvýšení energie je pro kočku hlavním klíčem pro zvládnutí zimy. Vhodné je rozdělovat krmné dávky tak, aby se předešlo vzniku trávicích problémů. Nezapomeňte kočku pravidelně odčervovat, zanedbání může mít až fatální následky.

Jaké hrozí kočce v zimě nebezpečí?
Dehydratace
Venkovní kočka, která je zvyklá na přírodní zdroje vody, může mít v zimních měsících trable najít louži, která by nebyla zamrzlá. Olizování sněhu způsobí kočce spíše potíže a žaludeční problémy. Zajistěte tak kočce pravidelný přísun vody a dbejte na to, aby voda byla měněna tak často, aby nezamrzla.
Jak je již známo, kočky v zimních měsících vyhledávají teplo a riziko zranění je tak mnohem vyšší. Například si často lehají na vyhřátý motor auta nebo je také láká nemrznoucí směs do odstřikovačů. V případě pozření nemrznoucí směsi se však jedná pro kočku o smrtelné riziko.

Je zapotřebí si uvědomit, že prevence a pravidelná péče o kočičky v zimě vám nezaručí, že váše kočka náhle neonemocní nebo se nezraní. Právě pro tyto situace je tu pojištění PetExpert, které zajistí vaší kočce tu nejlepší možnou péči a vám ušetří peníze a starosti.