Péče o psí uši

Uši jsou další na řadě, které je potřeba kromě zubů řádně kontrolovat a čistit. Minimálně jednou týdne byste si měli udělat na svého čtyřnohého chlupáče čas a zkontrolovat mu uši, zda jsou čisté, nezapáchají a nic z ni neteče.

Plemena, která mají dlouhé, svěšené uši mohou mít problém s usazováním bakterií, virů a plísní, zatímco plemena, která mají uši nahoru, může ohrozit vniknutí cizího předmětu nebo například osiny, jak jste se mohli dočíst v jednom z našich předchozích článků.

Pravidelné ušní čistění je základ

Pokud tedy naleznete v uchu Vašeho psa maz, je nutné jej vyčistit. Na trhu existuje celá řada “pomocníků” k čistění psích uší. Ty jsou k dostání v každé lékárně či obchodem s veterinárními potřeby. Další pomocnou ruku vám podá obyčejný papírový kapesníček.

Krok za krokem, jak vyčistit uši:

1) na začátku čistění musíme zvednout ucho / narovnat zvukovod, aby roztok natekl až úplně dolů
2) Nakapeme roztok pomocí pipety či spreje přímo do uší
3) Boltec držíme zvednutý a masírujeme zvukovod
4) Chvíli počkáme, poté necháme psa, aby se oklepal a viditelné zbytky otřeme kapesníkem.

Nikdy nestrkáme „uchošťoury“ do zvukovodu. Můžeme vytírat pouze tam, kam dosáhne ukazováček.

Doporučujeme rovněž nepožívat příliš studený roztok, ale nechat ho před použitím na pokojové teplotě. Špínu a maz se snažte co nejvíce dostat ven, zamezte toho, aby se zatlačil do vnitřku ucha.

Kdy je nutné vyhledat veterináře?

Cizí předměty nebo třeba již výše zmiňované osiny jdou v některých případech jen velmi těžko odstranit. Rovněž se taky může stát, že cizí předmět můžete ve snaze vyndat, posunout ještě dál dovnitř ucha. Pokud tedy nelze předmět bezpečně uchopit a vyndat, nebo s Vámi pejsek nespolupracuje, vyhledejte raději veterináře.

Veterináře doporučujeme vždy vyhledat, když se cizí předmět nachází ve zvukovodu. Tam by mohlo dojít k poranění a vážnému porušení sluchu u psa.

Kdy opravdu zbystřit?

Zbystřit byste měli v případech, kdy při kontrole naleznete v uších tmavý maz hnědé barvy, pokud uši Vašeho psa nepříjemně zapáchají, vytéká z nich tekutina nebo pokud naleznete jakékoliv boláky či rozsáhlé odřeniny.