Paradentóza u psů

Zubní plak nebo zubní kámen není zdaleka jen lidským problémem. Pečovat o chrup bychom pravidelně a pečlivě měli i u našich čtyřnohých parťáků. Pokud čistění a péči o psí zuby zanedbáme, může toto zanedbání vést k paradentóze a následné ztrátě zubů.

Čistit, čistit a zase čistit!

Pravidelné čištění, tedy alespoň dvakrát denně, je u nás lidí zcela samozřejmé. Najde se ale spousta majitelů psů, kteří netuší, že i psi potřebují čistit zuby. Stejně tak jako u lidí se i u psů v případě nečistění zubů hromadí na zubech zubní plak. Pokud tedy nebude docházet k pravidelnému odstraňování zubního plaku u psů, plak zmineralizuje a promění se v žlutohnědý povlak na zubech, který je znám jako zubní kámen. Zubní kamen lze najít hned u dásní, ale najít ho můžeme i na samotné ploše zubu.

Zubní kamen jako hrozba!

Zubním kámen vede k dalším onemocněním zubu. Obsahuje totiž bakterie, které narušují dásně. Pokud tedy zaznamenáte červené či krvácivé dásně, může se jedna o zánět. Všimnout si také můžete silného zápachu tlamy psa, který bude přetrvávat.

Pozor na paradentózu!

Pokud nedojde k zaléčení nebo odstranění zubního kamene včas, mohou problémy přetrvávat a vést k paradentóze, což je ztráta zubů. Ta vznikne tak, že bakterie usazené v zubním kameni naruší ukotvení zubů, ty se začnou pomalu viklat až dojde k úplnému vypadnutí. V pokročilém stádiu paradentózy, kdy psovi již nelze zuby zachránit, je nutné pejskovi zuby vytrhat. Pokud vám tedy veterinární lékař doporučí nemocné zuby pejskovi vytrhat, určitě tak učiňte, vašemu psovi se konečně uleví od bolesti.

Pořiďte psí kartáček a pastu!

Aby měl pes zdravé zuby, je nutné o ně pečovat. Na čistění zubů pořiďte chlupáčovi speciální zubní kartáček a speciální zubní pastu, která je určená pro psy. K dostání jsou pasty, které mají i příchutě, které váš pejsek ocení. Důležité je čistit každý den, minimálně jednou, nic ale nezkazíte tím, když budete mít s pejskem stejný rituál a budete čistit spolu ráno i večer. Většina psů při čistění zubů moc nespolupracuje a je to pro ně nepříjemné, proto je nejlepší začít zvykat na čistění zubů už od štěněte.

Zdravé pamlsky na zub!

Doplňkovou péčí o psí chrup jsou i dentální pamlsky. Ty mají většinou různé tvary, aby si mechanicky pes zuby při kousání obrousil. K prodeji jsou ale i různé hračky nebo existují i různé přídavky do jídla, které působí proti zubnímu plaku, kameni a zápachu z tlamy. Stačí si jen vybrat!