Oční potíže u psů

Zrak je jeden z nejdůležitějších smyslů pro nás pro všechny a totéž platí u psů. Kromě důkladné péče o zuby a uši, je rovněž velmi nutné pečovat o oči a oční okolí.

Méně barev, ale v noci jsou profíci!

Ačkoliv je u psů nejvíce ze smyslů vyvinutý čich a pomocí něj vlastně psi poznávají vše, co chtějí znát, zrak mají velmi dobře vyvinutý. Ve srovnání s námi lidmi jejich oči sice rozpoznají daleko méně barev - jsou omezeni ve vidění zelené a červené barvy, pes vidí v odstínech šedé, modré a žluté. Psí oči jsou ale oproti těm lidským velmi dobře vyvinuté na noční vidění.

Nejčastější oční potíže u psů

U psa se může objevit celá řada očních potížích, bohužel ne vždy se objeví hned a příčin, proč se u psů projeví, je mnoho. Hlavně bychom si měli všimnout těchto obtíží:

• Nadměrné slzení nebo výtok z očí - pes má tendenci si neustále tlapkami oči “drbat”
• Zarudlá, oteklá oční víčka nebo zarudlé oči
• Šilhání
• Znečištěné oční okolí - pozor například na osiny, které by se do očí mohly dostat
• Zhoršení zraku - narážení do předmětů nebo zcestné chození, zmenšená pohybová aktivita

Zánět spojivek

Právě výše zmíněný výtok z očí je nejčastěji spojován se zánětem spojivek u psů. Výtok z očí může být vodnatý, hnisavý, ve formě slizu nebo krvavý. Zánět spojivek může zasáhnout obě oči nebo jen jedno oko. Pokud pes trpí zánětem spojivek, má tendenci si oči neustále drhnout tlapkou, oči nechce příliš otevírat, takže oči neustále přivírá a může být více spavý.

Příčin vzniku zánětu spojivek může být několik - do oka psa se dostane prach nebo špína či osiny, dále ho může způsobit poranění, zavlečení infekce do oka, alergie nebo vniknutí malého cizího tělesa.

V prvé řadě můžete pomoct psovi ulevit doma kapáním a výplachem očními kapkami určenými pro psy. Tyto výplachy očí by měly pomoct v případě, kdy je zánět spojivek způsobem například znečištěním prachem nebo špínou. Pokud však víte, že pes má v oku cizí těleso nebo je výtok z očí krvavý, vyhledejte ihned veterinárního lékaře. Ten psovi oči zkontroluje a naordinuje vhodnou léčbu.