Na co si dát pozor při výběru pejska

Pokud jste se k tomuto kroku rozhodli nebo stále váháte nad pořízením štěkajícího chlupáče, poradíme vám, na co si dát pozor.

Důvěřuj, ale prověřuj!

V prvé řadě je dobré koupi nového čtyřnohého přírůstku neuspěchat a dobře si vše rozmyslet, přece jenom je to závazek na několik let. Pokud budete vybírat pejska přes inzeráty na internetu, je dobré si prodávajícího velmi dobře prověřit - například zkusit vyhledat další inzeráty pomocí uvedeného kontaktu u inzerátu. Pokud v inzerátu není uvedeno jméno prodávajícího, je to první vykřičník, který by vás měl varovat. Ani zdrobněliny v inzerátu nejsou to pravé ořechové a skuteční chovatelé je v inzerátech nepoužívají. Fotky jsou dalším velkým pomocníkem při odhalení podvodníků, ti mají totiž ve zvyku štěňátka fotit samostatně bez sourozenců či rodičů a často jsou fotky nekvalitní. Dále před samotnou koupí doporučujeme dohodnout si s prodávajícím návštěvu. Pokud bude chovatel souhlasit s nezávaznou návštěvou tam, kde štěňata chová, mělo by to být v pořádku.

Papírák nebo útulkáč?

Pokud chcete štěňátko určitého plemene, je vhodné vyhledat konkrétní chovatelskou stanici a zakoupit si štěňátko s “PP”, tedy průkazem původu. Chovatelskou stanici je vhodné vybírat na doporučení nebo dle recenzí. Chovatel vám ke štěňátku předá také Evidenční list vrhu štěňat, ve kterém je uvedeno číslo evidenčního listu vrhu štěňat psa, identifikační údaje chovatele, název chovatelské stanice, dále informace o očkování a odčervení či jiné důležité informace o zdravotním stavu štěněte.

Druhou variantou, jak přijít ke čtyřnohé bytosti plné lásky, je adopce z útulku. Provozovatelé a chovatelé v útulcích znají povahu jejich svěřenců a poradí vám, který pes se hodí do rodiny s dětmi, který do bytu nebo k domu na zahradu a podobně. Kontaktovat je také možné různé spolky a organizace, které zachraňují psy ze špatných podmínek. Podmínkou adoptování psa z útulku je podepsání adopční smlouvy a ve většině případů také kastrace psa v dospělosti.

Pojistíme malé i velké, papíráky i útulkáče!

Až si přivezete nového člena rodiny domů, doporučujeme určitě navštívit veterináře. Ten zkontroluje zdravotní stav pejska, očkovací průkaz a čip. Štěňátko je možné pojistit už od 8. týdne věku a nejvyšší věk při vstupu je u malých plemen 10 let, středních 8 let a velkých 6 let. Na situace, kdy vašemu pejskovi bude ouvej, je tu pojištění PetExpert. Zajistěte tak svému parťákovi tu nejlepší možnou péči a svoji peněženku nenechte odlehčit!