Koupání psa

Vzhledem k tomu, že léto se s námi za chvíli rozloučí a nastoupí méně oblíbený podzim, začne se více ochlazovat a také více pršet. Deštivé počasí je jisto jistě nejméně oblíbený u pejskařů. Majitelé psů totiž ač chtějí nebo ne, musí venčit i za deštivého počasí. Další nepříjemností je, že pes je po deštivé procházce daleko více zašpiněný. Někteří psi dokonce toto počasí milují a rádi se vyrochní v bahně nebo kaluži, pak Vám nezbyde nic jiného než psa vykoupat.

Jak často koupat psa?

Všeho moc škodí a to rozhodně platí u koupání psů. Příliš časté koupání je pro psy nevhodné, koupání psů je vhodné provádět pouze příležitostně nebo v případech, kdy zkrátka Váš pes nevoní a je celý zablácený. Pokud byste koupání provozovali často, došlo by k narušení lipidové vrstvy pokožky psa. Ta plní ochrannou funkci a chrání pokožku před škodlivými vlivy prostředí a dehydrataci.

Důležitý je správný výběr psího šamponu!

Správný výběr psího šamponu je velice důležitý. Vždy je nutné používat pouze přípravek určený pro psy, v žádném případě nesahejte po šamponu, který používáte vy. Psí šampony jsou speciálně vyvinuty pro potřeby psí pokožky a srsti. Na trhu je k dostání široká škála šamponů, sehnat můžete klasické, pro alergiky, které jsou obzvlášť šetrné nebo šampon proti parazitům.

Použitím klasického mýdla nebo šamponu, které používáte byste mohli psovi způsobit zarudnutí kůže, svědění, lysiny a v nejhorším případě i zánět kůže.

Jak správně umýt psa?

1) Pokud vlastníte chlupáče s delšími chlupy, doporučujeme před koupáním psa vykartáčovat z nejhoršího - osiny, tráva, drobné klacíky a podobně.
2) Používejte k mytí vodu teplou, nikoliv horkou.
3) Psovi můžete do vany napustit trochu vody a za použití nádobky ho opatrně polévat.
4) Nejprve psa celého opláchněte, následně začnete umývat tlapky, poté pokračujte na břicho, záda a krk.
5) Přípravek používejte v malém množství, rozpěňte v dlaních a psa přípravkem promasírujte.
6) Zamezte tomu, aby přípravek psovi vnikl do uší nebo očí!
7) Přípravek nechte chvíli působit a poté začnete přípravek smývat. Je nutné, abyste přípravek smyli co nejlépe.
8) Psa nechte oklepat a zakončete sušením.