Klíšťata u domácích mazlíčků


Klíště, strašák pro nás všechny, které je tak malé, a přesto tak moc nebezpečné! Naši čtyřnozí kamarádi jsou této hrozbě vystaveni stejně jako my, a proto není nic neobvyklého, že po každé procházce se psem nebo když se Vaše kočka vrátí z celodenního výletu domů, můžete nahmatat na těle domácího mazlíčka hned několik přisátých klíšťat.

ČR je ráj pro klíšťata
Evropa je rájem klíšťat a Česká republika bohužel dominuje na prvních místech. Infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech částech naší republiky a to nejen na polích, loukách nebo v lesích. Stále častěji můžete na klíšťata narazit ve městských parcích, kde je možné potkat na procházce se psem mnoho pejskařů.

Prevenci u mazlíčků nepodceňujte!
Klíšťata opravdu není radno podceňovat ani u domácích mazlíčků, protože i u zvířat dochází přes přisátá klíšťata k srsti k přenosu velmi nebezpečných chorob. U psa je prokázáno okolo 150 různých infekcí z klíštěte na psa. Mezi nejčastější klíšťové onemocnění ohrožující naše čtyřnohé mazlíčky patří lymeská borelióza. Zrádná je v tom, že dlouho dobu nemusíte na mazlíčkovi nic poznat a třeba až po půl roce se může nemoc projevit velkou únavou, malátností, spavostí nebo zvýšenou teplotou. Léčba je u této nemoci doslova běh na dlouho trať a ne vždy je zcela účinná. K léčbě se používají antibiotika či protizánětlivé léky a majitel mazlíčka si při léčbě sáhne opravdu hluboko do kapsy.

Očkování a antiparazitika
Proti již výše zmíněné lymeské borelióze existuje očkování. Vzhledem k tomu, že klíšťata jsou aktivní od jara do podzimu, je nevhodnější dobou pro očkování období zimy. Očkovat již lze od stáří 12 týdnů a jednou za rok dochází k přeočkování.
Pokud se rozhodnete pro očkování proti lymeské borelióze, je mimo jiné vhodné zakoupit antiparazitika. Na trhu je k dostání mnoho druhů antiparazitik, v lékárně či zverimexech jsou k dostání antiparazitika ve formě tablet, různé velikosti obojků podle váhy psa nebo kočky, pipety, které se aplikují za krk na kůži, spreje a podobně.

Jak klíště bezpečně odstranit?
K odstranění klíšťat je vhodné používat pinzetu k tomu určenou. Pinzetou uchopte klíště a pomalu a jemně ho vytahujte, případně můžete i otáčet. Nutné je zkontrolovat, zda je klíště celé a v kůži nezůstaly kusadla klíštěte. Ránu pečlivě vydesinfikujte, za nějaký čas ránu zkontrolujte.