Aby se Váš pejsek neotrávil

Pokud jste o tom ještě neslyšeli, nastražte nyní oči. Čím dál tím častěji média, po nahlášení zoufalých majitelů psů, upozorňují na nebezpečné návnady. S těmi se můžete setkat nejen na ulicích či městských parcích, ale pozor je si třeba dát také na loukách nebo v lesích. Ojedinělé to není ani přímo u rodinných domů či u dětských hřišť. Ti, co návnady rozhazují, ohrožují nejenom domácí mazlíčky, ale také zvídavé děti.

Pachatelé, kteří návnady rozhazují, jsou velmi vynalézaví. Vymýšlí různé způsoby, jak dosáhnout toho, aby zvířata zlikvidovala. Používají takové návnady, kdy pachatel například do uzeniny zapíchá hřebíky či špendlíky nebo použije návnadu s cílem zvíře otrávit. Takovým příkladem jsou návnady, které se používají například k hubení hlodavců.

Jak poznáte otráveného psa?

Na pozoru byste se měli mít, když pes po procházce začne intenzivně zvracet, má akutní průjem, krvácí z tělních otvorů a sliznic bez jakékoliv známky poranění, je apatický, třese se, sténá nebo pozorujete krev v moči.

Pokud zjistíte nebo máte podezření na to, že váš pes snědl něco nevhodného nebo dokonce otráveného, je nutné vyvolat co nejdříve zvracení - nejlépe do 30 minut. To se ještě podezřelá návnada nachází v žaludku. Pokud se jedná opravdu o otrávenou návnadu, pes začíná soupeřit s časem.
Pokuste se co nejrychleji vyhledat veterinární pomoc. Po domácku lze k vyvolání zvracení u psa použít jedlou sodu či hořčici na kořen jazyka. Nejvíce doporučovaným přípravkem k vyvolání zvracení je tříprocentní roztok peroxidu vodíku naředěný vodou v poměru 1:1, který psovi nalejete přímo do tlamy. Zvracení by se mělo dostavit do několika málo minut.

Bohužel ne vždy se mazlíčka podaří zachránit a pozření nebezpečné návnady končí smrtí.

Trénink nebo vodítka či náhubky pomůžou!

I sebe větší pozornost, pokud pes bude běhat na volno, nemusí stačit. Pachatelé jsou vynalézaví a leckdy návnady dají na taková místa, kterých si člověk nevšimne, zatímco zvídavý čenich našich mazlíčků ho bez problémů vypátrá.

Psa můžete buďto venčit na vodítku nebo mu dát náhubek, tak budete mít stále přehled, kde se nachází a s náhubkem je psovi znemožněno cokoliv pozřít. Ovšem spousta pejskařů chce svému mazlíčkovi dopřát svobodu a alespoň občas ho nechat běhat “na volno”. V tomto případě je nutné psa naučit nejíst nic, k čemu nedostane povel.

Pro trénink doporučujeme velkou dávku trpělivosti a spoustu pamlsků. Můžete zkusit techniku - “moje” a “volno”. Na povel “volno” je psovi povoleno sníst pamlsek, zatímco na povel “moje” musíte docílit toho, že pes nebude mít o pamlsek zájem. Další zatěžkávací zkouškou je položení několik pamlsků na zem a pokud pes bude chtít nějaký sežrat, vy zavelíte “moje”. Pokud úspěšně nacvičíte i tuto část, pamlsky už na zem nedávejte, začněte odměňovat z ruky. Venku pak používejte povel “moje” v případě, že pes bude jevit zájem něco sežrat.

Máte i jinou metodu? Podělte se s námi!