Péče o chrup u psa

My si každé ráno a večer zuby čistíme, je to pro nás naprosto samozřejmá věc, protože bolavé zuby, kazy nebo ne zrovna voňavý dech nikdo z nás nechce. A rozhodně to nechceme ani u našeho čtyřnohého chlupáče, a přesto spousta majitelů psů neví, že i psovi se o chrup musíme starat a pravidelně čistit. Víte jak?

Čistit a čistit, to je to oč tu běží!

Správná péče o chrup psa začíná v jeho pravidelném čistění a to nejlépe jednou denně a minimálně jednou týdně. Ústní hygienu našeho mazlíčka bychom neměli zanedbávat a navyknout psa na každodenní čistění už od štěněte. Protože, co se v mládí naučí..:-) Vhodnou a pravidelnou péči o chrup psa lze předejít zápachu z tlamy, dentálním onemocněním, tvorbě zubního plaku a následně i zubního kamene.

Jednou z nejčastějších příčin zápachu z tlamy psa, je právě zubní kámen. Ten se tvoří nějakou dobu a jeho barva může být žlutá, světle hnědá až hnědočerná. Pokud zubní kámen nebude včas odstraněn, začne tlačit a dáseň, ta začne být podrážděná, pomalu ustoupí a vznikne zánět. Problém ze zanedbání čištění je na světě a pomůže už jen veterinář.

Kartáček a pastu, prosím!

K prevenci před dentálními problémy u psa je na trhu dostupná široká škála zubních past, gelů, sprejů, kartáčku či “návleků” na prst. Kartáček byl měl vyhovovat jak Vám, tak i Vašemu psímu miláčkovi - musí se s ním dobře manipulovat a nesmí být příliš tvrdý, aby nedráždil při čištění dásně. Dobrý pomocníkem jsou i kartáčky na prst, které si na prst navléknete a můžete s ním čistit. Pro někoho je toto daleko pohodlnější.

Nikdy nepoužívejte zubní pastu určenou pro lidi! Klasické zubní pasty obsahují fluor a to pro psa opravdu není vhodné, pokud by došlo ke spolknutí většího množství, mohlo by u psa dojít k žaludečním potížím. Pasty pro psy jsou také speciální a vybírat můžete mezi různými příchutěmi - kuřecí, hovězí a podobně.

Doplňkem v čištění zubů může být dentální hračka nebo dentální pamlsky, ale v žádném případě to plnohodnotně nenahradí mechanické čistění zubním kartáčkem.

S odpůrci čištění pomůže veterinář!

Máte doma pejska, který si ne a ne zvyknout na čištění a tím pádem je čištění zubů noční můrou i pro Vás? Nezoufejte a zajděte na veterinu. Veterináři pejskovi profesionálně zuby vyčistí. Je ale nutné počítat s tím, že toto profesionální čistění probíhá za pomocí lehké anestezie a je vhodné profesionální čistění opakovat minimálně jednou ročně a není hrazeno z pojištění.